BEHÅLLA 

Vad är viktigt att känna till under pågående semester?

Viktigt att känna till om semester

Här är några saker du som arbetsgivare kan behöva känna till UNDER PÅGÅENDE semester: 

Om medarbetaren eller dennes barn blir sjuk – så kan medarbetaren avbryta sin semester och spara semesterdagarna till ett senare tillfälle. Medarbetaren behöver kunna styrka med läkarintyg att man inte kan jobba och skälen behöver uppfylla villkoren för rätt till sjukpenning enligt praxis. Medarbetaren ska så snart som möjligt anmäla till sin arbetsgivare att man är sjuk och behöver avbryta sin semester. Det gäller samma sak om medarbetarens barn blir sjukt under pågående semester. Medarbetaren ska då anmäla det till dig som arbetsgivare och att man vill byta sina semesterdagar mot VAB och tillfällig föräldrapenning. 

Om vädret blir dåligt – kan medarbetaren vanligtvis inte kasta om sina lediga veckor och byta till när det blir bättre väder. När medarbetaren fått sin semesteransökan godkänd är det detta som gäller. Medarbetaren kan dock alltid ta en diskussion med dig som chef om det är möjligt att planera om utifrån verksamhetens behov och situation. Om ni är överens kan en tidigare beviljad semester flyttas men det är du som arbetsgivare som bestämmer. 

Kan du kräva att medarbetaren ska ta med sin jobbtelefon och kolla mejl under semestern?

Nej du kan inte kräva detta – medarbetaren har rätt att vara helt ledig under semestern och behöver inte vara tillgänglig för dig som arbetsgivare.  

Kan du kräva att medarbetaren kommer in och jobbar under sin semester?

Du som chef kan beordra medarbetare att avbryta sin semester för att komma in och jobba – men då krävs det till exempel att en allvarlig och oförutsedd händelse har inträffat som kan påverka hela företaget.  

Kan medarbetaren själv ändra eller avbryta sin semester?

När semestern är beviljad och det är beslutat när medarbetaren ska ha sin semester, så är det detta som gäller. Men man kan alltid ta en diskussion om det till exempel inträffat något särskilt som gör att medarbetaren skulle behöva flytta sin semester kanske ni kan komma överens om att flytta den. 

Tips! Som lönesättande chef är det viktigt att hålla sig till lönekriterierna och säkerställa att de tillsammans med marknadslöneläget avgör lönepåslaget. Låt dig inte luras att ge mest åt den som argumenterar högst för sin löneökning.