Lönekartläggning

Vi kan läsa att DO fortsätter tillsynen av statliga myndigheters arbete med lönekartläggning (läs artikeln här).  Vi på PeopleProvide har länge upplevt att det finns ett behov av att öka medvetenheten kring lönesättningar och att det kan gynna engagemang, employer branding och på sikt lönsamhet.

Behövs det fler morötter eller piskor för att få marknaden att börja arbeta för jämställdhet? Eller räcker det att myndigheter och bolag genomför och aktivt arbetar med sina jämställdhetsplaner?

Det är inte utan anledning som vi kan läsa i svensk lagstiftning att arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år. Och att arbetsgivare med 10 eller fler anställda ska dokumentera arbetet.

Fördelen med lönekartläggningar är att de bidrar till rättvis och objektiv lönesättning. Lönekartläggning är ett verktyg för att lönesättningen ska bli så lite subjektiv som möjligt samt främja jämställdhet och mångfald.

Ladda ner vår kostnadsfria guideline för en lyckad lönekartläggning

Behöver ni hjälp med att genomföra en lönekartläggning?

Med hjälp av information från DO har vi sammanställt en steg-för-steg instruktion för hur man genomför en lönekartläggning, vilka regler som gäller och hur man kan analysera löneskillnader.  Kontakta oss för att beställa manualen kostnadsfritt.

Även om det finns kompetens i bolagen, så kan det vara en bra idé att ta in extern konsulthjälp som automatiskt blir mer objektiv och även en aktuell benchmark hur andra framgångsrika bolag genomför sina lönekartläggningar. Kontakta oss för konsulthjälp.

Kontakta oss

Dela inlägget