Hur mycket erfarenhet behöver jag som HR-konsult?

Den typiska HR-konsulten… Eller vänta nu, vi avbryter redan där – den typiska HR-konsulten finns nämligen inte. Att vara HR-konsult kan innebära en vardag som specialist, generalist, chef, direktör eller assistent. På PeopleProvide har vi till exempel just nu konsulter ute på uppdrag som rekryterare, HR-chefer, Comp&Ben-specialister och arbetsrättspecialister, bara för att nämna några av rollerna. Alldeles oavsett vilka tidigare kunskaper och intressen du har så finns det ett uppdrag för dig. Vi har anställt konsulter direkt från studierna och vi arbetar med konsulter som har över 30 års erfarenhet av HR i ledande positioner. Med all den här kompetensen samlat under ett tak (eller snarare fördelat under 30 – 40 st olika tak eftersom våra konsulter arbetar hos våra kunder) så kan vi med rätta kalla oss för ett Kompetensbolag inom HR.

Innebär inte rollen som konsult osäkra anställningsförhållanden?

Nej, det behöver det absolut inte göra. Många konsultföretag, däribland vi på PeopleProvide, erbjuder fasta anställningar. Du ges då möjlighet att arbeta som konsult med all den utveckling och förändring som det innebär, fast med tryggheten av en anställning i grunden. Du blir en viktig del av vårt bolag samtidigt som du bidrar med din kompetens ute hos våra kunder. Om det skulle bli så att du hamnar mellan uppdrag bidrar du med din kompetens i interna projekt – kanske passar vi på att nyttja din spetskompens, eller så finns det här ett gyllene tillfälle att bredda kompetensen och prova på nya arbetsuppgifter?

I kommande artiklar kommer du få lära känna några av våra anställda konsulter som kommer ge sin syn på hur det är att vara en Providare och HR-konsult genom anställning.

På PeopleProvide arbetar vi också med något som vi kallar för giggare, dvs. projektanställda konsulter. Genom HR-gig ges du möjlighet att arbeta i kortare uppdrag hos någon av våra kunder inom bl.a. fintech, detaljhandel och teknik- och industribolag. Under uppdragstiden blir du projektanställd genom oss på PeopleProvide men utför arbetet ute hos våra kunder. Uppdragen kan variera i tid och omfattning. Många av våra giggare har gillat variationen i uppdragen och har efter ett tag sökt sig till en fast roll som konsult, medan andra har övergått till kunden för en fast anställning. Här finns det inga rätt eller fel, men något som vi kan utlova är att du ges bästa förutsättningar för att hitta det du verkligen brinner för.

Långt ifrån alla våra konsulter är dock anställda konsulter. Många av våra HR-konsulter ute på uppdrag är ute som underkonsulter och fakturerar då genom eget bolag. Är du underkonsult, eller partnerkonsult som vi på PeopleProvide kallar det, så lägger du undan anställningstryggheten till förmån för större frihet och flexibilitet.

Att fakturera genom eget bolag passar dig som har arbetat några år och känner dig trygg i din kompetens. Att säga upp sig från sin anställning och starta ett eget bolag med allt vad det innebär (försäkringar, bolagsform m.m.) är ett stort steg. Förmodligen det största karriärsteg du kommer att ta och vi vill därför försöka att hjälpa dig så mycket vi kan med att reda ut eventuella frågetecken och rensa bort de hinder som står i vägen för ditt nya liv som konsult.

Är du HR-konsult idag, välkommen att registrera dig i vårt nätverk.

Registrera dig i vårt nätverk

Vill du veta mer om konsultlivet – kontakta oss. Vi gärna svarar på frågor och kan ge tips och råd.

Kontakta oss

Dela inlägget

Vill du komma i kontakt med oss?