AI förändrar vårt sätt att arbeta och skapar både nya möjligheter och utmaningar. Från HR till ledarskap och intern kommunikation är AI en kraft som effektiviserar och förstärker. Men utvecklingen kräver medvetenhet kring etik, mångfald och transparens. Hur kan vi använda AI för att forma framtidens arbetsliv på ett ansvarsfullt sätt?
AI och arbetslivet
Vi befinner oss i en tid där AI revolutionerar arbetslivet. Tekniken automatiserar repetitiva uppgifter, som att rapportera husförsäljningar eller administrera dokument. AI används redan idag för att effektivisera onboarding, där nyanställda får stöd av AI-chattbotar som guidar genom rutiner och system. AI omformar HR-arbetet genom att möjliggöra träffsäkra rekryteringsstrategier och skräddarsydda utbildningsplaner, vilket hjälper företag att attrahera rätt talanger och stödja medarbetares utveckling.¹ Denna teknik frigör tid för HR att fokusera på relationer och företagskultur, vilket gör arbetsplatser både mer inkluderande och produktiva. AI är på det sättet inte här för att ersätta det mänskliga perspektivet utan för att förstärka det.
AI och ledarskap
AI förändrar också ledarskap i grunden. Med AI-baserade beslutsstödsystem kan ledare analysera marknadstrender, identifiera risker och fatta strategiska beslut snabbare och med mer precision.² Verktyg för att analysera medarbetares produktivitet och engagemang gör det möjligt för ledare att agera proaktivt, exempelvis genom att anpassa arbetsbelastning eller ge skräddarsydd support.² Trots dessa möjligheter är mänskliga ledare oumbärliga för att skapa engagemang, bygga relationer och erbjuda emotionellt stöd. När AI:s styrkor balanseras med mänsklig hänsyn kan vi uppnå både högre prestationer och ökat välmående hos medarbetare.²
Utmaningar med AI
Men med möjligheterna följer också utmaningar. Tekniken i sig är neutral, men dess effekter styrs av hur den används. Algoritmer som tränas på snäv data riskerar att förstärka homogena perspektiv, särskilt inom rekrytering.³ Brist på mångfald i utvecklingsteam kan dessutom påverka vilka problem som adresseras och hur lösningar utformas.
Enligt Insight Intelligence har svenskarnas inställning till AI förändrats markant de senaste åren. Medan över hälften var positivt inställda 2021, är idag nästan en tredjedel negativa och lika många osäkra. Samtidigt uppger 59 procent att deras användning av AI har ökat. ⁴ Denna till synes motsägelsefulla utveckling kan delvis bero på en ökad förståelse för vad AI är och hur den används, men också på en utbredd oro kring bristande transparens och tillförlitlighet i många AI-system.
För att öka förtroendet för AI tror jag att transparens är avgörande, och här kan utvecklingen av det nya ”explainable AI” (XAI) spela en central roll. XAI-algoritmer kan exempelvis förklara varför en viss kandidat valdes i en rekryteringsprocess. På så sätt möjliggör de att identifiera och åtgärda eventuella brister i både data och logik, vilket gör det möjligt att identifiera och åtgärda brister. Genom att kombinera representativ data, mångfald i team och ökad transparens kan vi säkerställa rättvisa processer och bygga förtroende för AI.³
AI och framtiden
Framtiden för AI är spännande, men den kräver också att vi är medvetna om dess potential och risker. Tekniken utvecklas i en rasande takt och måste vi ställa oss frågan: Vad vill vi göra med tiden vi frigör? För mig är svaret tydligt. Vi bör använda AI som ett hjälpmedel för att skapa bättre arbetsmiljöer, där människor känner sig sedda, värderade och delaktiga. Istället för att bara effektivisera måste vi också fokusera på att stärka relationer och bygga företag där människor trivs och utvecklas. AI kommer förändra många roller och arbetsplatser, men det betyder inte att vi förlorar kontrollen. Tvärtom – vi har nu en unik möjlighet att påverka hur framtidens arbetsliv ser ut. Låt oss använda den chansen.
- Frisk, J., AI – konkurrent eller kollega? se, 2024.
- Qwaider, S.R., Abu-Saqer, M.M., Albatish, I., Alsaqqa, A.H., Abunasser, B.S., and Abu-Naser, S.S., ‘Harnessing artificial intelligence for effective leadership: Opportunities and challenges’, 2024, ISSN: 2643-9026.
- Lai, X. and Rau, P., ‘AI as Co-Leader: Effects of Human Consideration and AI Structure Behaviors on Leadership Effectiveness and Neural Activation’, International Journal of Human–Computer Interaction, 2024, DOI: 10.1080/10447318.2024.2365029.
- Insight Intelligence, Svenska Folket och AI, 2024.
Linn Jansson är HR-praktikant och studerar sin sista termin på Personalvetarprogrammet vid Örebro Universitet. Hon har ett särskilt intresse för frågor som rör företags sociala ansvar (CSR), arbetsmiljö och mångfald i arbetslivet, med ambitionen att bidra till utvecklingen av framtidens hållbara organisationer.
Dela inlägget