Hittills har vi i vår artikelserie pratat om att arbeta som anställd konsult. Nu vill vi belysa en annan form av konsultandet - att starta eget och bli underkonsult, eller partnerkonsult som vi på PeopleProvide kallar det.
maj 25, 2022By Anki Eckerman
Så vad innebär det att vara partnerkonsult och köra i egen regi?
Att vara partnerkonsult/underkonsult innebär att du har ett eget bolag. Vissa startar med enskild firma, men många väljer även att starta direkt med aktiebolag. Vi kommer att belysa olika bolagsformer och dess möjligheter/för- och nackdelar i senare artikel.
Hur får man uppdrag?
- Genom konsultbolag, som exempelvis PeopleProvide. Det finns flera konsultbolag där ute och som underkonsult är vår starka rekommendation att bygga en relation med flera konsultbolag parallellt.
- Genom sitt eget nätverk, Linkedin – led 2, vara aktiv på sociala medier, även grannen kan vara en möjliggörare. Nätverkande är viktigt!
- Börja med att bestämma för dig själv vad det är du är duktig på och vad du tycker är kul, dvs vilken typ av uppdrag du tror att du kan göra skillnad inom. Nästa steg är att våga vara tydlig med det till ditt nätverk. Ju tydligare du är, desto lättare är det för konsultbolagen eller ditt nätverk att matcha dig så det blir bra för både dig och kunden.
- Ett tips är att göra ett CV och en konsultprofil samt förbereda en ”hiss-pitch”, där du övar på att ex. under 30 sekunder/3 minuter presentera dig själv och förklara vad det är som du kan göra skillnad med. Tänk en pitch för professionella sammanhang och en för mer privata, sociala sammanhang.
- Du behöver också vara tydlig med vad du vill tjäna per timme och ha ett förberett lönespann, förbered dig i tanken både på önskad nivå och din absolut lägsta nivå. Många gånger är det en tidig fråga för urval av konsulter, men även en förhandlingsfråga i slutet av en process.
- Ett tips från oss är att vara aktiv i sitt nätverkande även under tiden du är på uppdrag, för att ligga ”top-of-mind” när det är dags för nästa uppdrag. Det ökar möjligheten att kunna få ditt nästa uppdrag i direkt anslutning till ditt nästa uppdrag.
- Jobba aktivt i pågående uppdrag med att vara delaktig, proaktiv och göra skillnad för att på så sätt öka chansen till ett förlängt uppdrag.
Vem passar?
- Är du modig, har ett inre eget driv, har en hög social kompetens, längtar efter att vara din egen chef, flexibel, orädd och har lite is i magen? Då är det väldigt goda förutsättningar för att den här formen passar dig. Givetvis behöver man inte ticka in på allt detta, men det underlättar.
Fördelar med att arbeta som partner-/underkonsult
- Friheten att kunna styra över sin tid, ekonomi och vilken typ av uppdrag man väljer att ta.
- Möjlighet att se olika typer av verksamheter och företagskulturer.
- Bra sätt att snabbt bygga sin kompetens och sitt CV – man lär sig mycket snabbt och har ofta en stor påverkansgrad i uppdragen.
- Gör nytta fort. Oftast snabbare än vid en anställning, då behovet ofta är mer akut.
- Att kunna ta längre sommarlov, frihet att styra om du vill arbeta 100% eller deltid för att få ihop ditt livspussel.
Nackdelar med att arbeta som partner-/underkonsult
- Är du en person som värderar trygghet högre än frihet och flexibilitet, så kan det vara ett utmanande steg att ta. Det kan uppfattas som en större osäkerhet att i vissa perioder endast få arbeta i korta uppdrag. Det är också viktigt att vara inställd på att det kommer att komma perioder då du står helt utan uppdrag en tid. Det kanske blir en paus under sommaren eller man går utan uppdrag under någon/några månader, så det är viktigt att bygga en finansiell buffert för sådana situationer. Bra att tänka på detta då man bestämmer sitt önskade lönespann. Tips: räkna med en beläggning på 9 månader av 12 för att vara på den säkra sidan.
- Du behöver ha en positiv inställning till att du ibland också kan behöva ta uppdrag som inte är helt i linje med det du helst vill göra, dels i början av din karriär som underkonsult, dels relaterat till konjunkturläge: ex. i högkonjunktur kanske det är fokus på rekrytering och vid lågkonjunktur mer fokus på omorganisation, neddragning och fackliga förhandlingar.
- Som egenföretagare behöver du oftast även vara din egen ekonomichef, it-chef, office manager, säljchef och marknadschef. Kan vara väldigt roligt, men också en utmaning att både hinna med och kunna. Bra att även här bygga nätverk men andra, när det går bra kan man med fördel outsourca de delar som inte är så roliga eller inom din kärnkompetens.
Både för- och nackdel
Som konsult är du just det, en konsult som är inne på bolag under en begränsad tid. Det kan innebära att du inte blir fullt integrerad i bolaget eller olika företagssammanhang. Å andra sidan kan det också vara så att du därmed inte behöver ta med dig alla utmaningar hem som rör tiden efter ditt konsultuppdrag har slutat.
Hur ser marknadsläget ut generellt
- Den generella trenden på arbetsmarknaden är att företag blir mer och mer mogna att ta in konsulter på fler typer av roller. Det gäller både för specifika projekt och för interima roller.
- Inför ett val att starta eget är det många som funderar kring hur konjunkturskänsligt det egentligen är: Vår erfarenhet säger att det inte är så konjunkturskänsligt, dock får man vara beredd på att karaktären på uppdraget kan ändras då konjunkturen ändras.
Hur ser marknadsläget ut just nu
- Vi ser just nu ett stort behov av underkonsulter inom alla typer av HR-relaterade roller. Kanske speciellt just nu vad gäller strategiska HR-roller, Talent Acquisition /rekrytering, Learning och Development och HRIS.
Vill du veta mer om konsultlivet – kontakta oss. Vi gärna svarar på frågor och kan ge tips och råd.
Artiklar
- Del 1 Vad innebär det att vara konsult?
- Del 2 Intervju Therese Ankarström- Hur är det att arbeta som anställd konsult?
- Del 3 Intervju Lilian Dahlstedt – Hur är det att arbeta som anställd konsult?
- Del 4 Vad innebär underkonsult/partnerkonsult – Hur får man uppdrag, vem passar, fördelar/nackdelar
- Del 5 Intervju Martin Ortbrink – Hur är det att arbeta som partnerkonsult/underkonsult
Dela inlägget